Back to All Events

Fra podle Marie Iljašenko

  • Café Fra Šafaříkova 15 Praha 2 Česko (map)

Cokoli si Marie pro Fra vymyslí, to se stane. Skoro cokoli. Asi stane.

Café Fra je v Kyjevě!!!

Kyjev 20. let v ukázce z románu geniálního modernisty Valerjana Pidmohylného (ze svého překladu přečte Miroslav Tomek)

Kyjev 80. let v rozhovoru s grafikem Slávkem Iljašenko + vernisáž

Kyjev dnes ve Fra. V básnické či prozaické podobě.

Hosté: Miroslav Tomek a Slávek Iljašenko.

Básnířka a překladatelka Marie Iljašenko (1983) se narodila v Kyjevě v rodině s českými a polskými kořeny. Vyrůstala v Polici nad Metují. Vystudovala rusistiku a komparatistiku. Překládá z ruštiny, polštiny a ukrajinštiny. Příležitostně publikuje eseje a recenze v čtrnáctideníku A2, serveru iliteratura, slovenském Romboidu aj. V roce 2015 vydala básnickou prvotinu Osip míří na jih (Host), která se dočkala mnoha kritických i čtenářských ohlasů a stala se – alespoň pokud jde o básnické knihy – událostí. V letošním roce vychází sbírka Sv. Outdoor (opět Host). Marie Iljašenko žije v Praze.

 
 
2019 05 07 Marie Iljašenko
 

Petr Borkovec, Úvodní slovo

Fra podle… Další díl. Autor, obvykle takový, který už ve Fra četl, má možnost udělat v kavárně cokoli, pozvat kohokoli, zvolit téma, číst, nečíst, proměnit prostor atd. Často ani nevím, co bude. A nechci to vědět. Proč to děláme? Zaprvé jsou tyhle večery svérázným komentářem k vlastní tvorbě. Za druhé jde o ohledávání formátu „autorského čtení“ – což je formát supercitlivý a je třeba ho neustále ověřovat, pěstovat, měnit a podrývat.

Dnes jsem pozval básnířku a překladatelku a také autorku pozoruhodných krátkých próz Marii Iljašenko, autorku výrazného básnického debutu Osip míří na jih (2015). Její druhá sbírka s názvem Sv. Outdoor vyjde v nejbližších hodinách. Marie Iljašenko se narodila v Kyjevě – a tento večer se rozhodla věnovat tomuto městu. Řekl jsem, že Marie je autorkou skvělých krátkých próz – před pár dny uveřejnila jednu z nich, kterou věnovala právě Kyjevu. Je to text plný brilantních vět a – jak to u Marie chodí – také brilantních vět o brilantních větách. Text s přesnými a detailními a nečekanými postřehy o městě (kupř. podrobný rozbor složek, které se podílejí na městské vůni), a zároveň trefné pojednání o nostalgii a o klišé. A taky o jednom úplně jiném městě. To všechno na ploše dvou normostran. Marie je lišák (což má autor krátkých próz být!). A tak se těším, že dnešní večer bude o Kyjevě, i nebude; že jsme ve Fra, i nejsme; že je to čtení, i není atd. Dobrý večer...

Earlier Event: 30 April
Ning Kchen (Čína)
Later Event: 10 May
Bronka Nowicka