Back to All Events

Stará dobrá mladá krev 3: Tim Postovit

  • Café Fra Šafaříkova 15 Praha, Hlavní město Praha, 120 00 Česká republika (map)

Tim Postovit v sobě má něco z amerického beatnika, ale zároveň také z některého z ruských klasiků 20. století, možná Jesenina, možná Majakovského. Vybavuje se mi scéna z ruského seriálu, kde Jesenina hraje herec Sergej Bezrukov. V sále narvaném k prasknutí probíhá básnický duel mezi Jeseninem a Majakovským, vzdáleně připomínající soutěže slamerů. Majakovskij, který začíná, sál strhne mimo jiné svým slavným Levým pochodem. Jesenin nestrhává, ale dojímá. I proto nevím, ke komu z nich spíš Tima Postovita připodobnit. On totiž dělá tak trochu obojí. Nemůžu se ale ubránit tomu, že mi jeho tvorba i její prezentace právě tuhle scénu asociuje.

Jan Škrob

Tim Postovit se narodil roku 1996 v Kyjevě. Je básník, překládá z ruštiny a je jednou z předních osobností české slam poetry. Roku 2019 mu v nakladatelství Pointa vyšla debutová báseň Magistrála, v současnosti připravuje k vydání druhou sbírku s názvem Motýlí pavilon. Je pro něj typická lyrická citlivost spojená s ohnivostí, zároveň ale místy i určitá poťouchlost a hravost ve vztahu k jazyku a básnickým obrazům, daná jistě částečně i vlivem slam poetry.

 
 
 

Jan Škrob, Úvod ke čtení Tima Postovita

Když jsem Tima Postovita viděl poprvé, byla to slam poetry a já jsem nepřekonal předsudky a ani pořádně neposlouchal. Navíc to byl večer, kdy jsem byl napjatý a neurotický z celé řady důvodů a možná bych se stejně nebyl schopen soustředit. O to větší bylo moje překvapení, když jsem ho viděl podruhé. To bylo loni v červnu na večeru Tvaru s tématem Čas. Básně Tima Postovita mě zasáhly a nadchly. Cítil jsem z nich vášeň a energii a taky lyrický cit, ale nejvíc mě zaujala velmi konkrétní a zároveň velmi barvitá obraznost.

Tim Postovit v sobě má něco z amerického beatnika, ale zároveň také z některého z ruských klasiků 20. století, možná Jesenina, možná Majakovského. Vybavuje se mi scéna z ruského seriálu, kde Jesenina hraje skvělý herec Sergej Bezrukov. V sále narvaném k prasknutí probíhá básnický duel mezi Jeseninem a Majakovským vzdáleně možná připomínající soutěže slamerů. Majakovskij, který začíná, sál strhne mimo jiné svým slavným Levým pochodem. Jesenin nestrhává, ale dojímá. I proto nevím, ke komu z nich spíš Tima Postovita připodobnit. On totiž dělá tak trochu obojí. Nemůžu se ale ubránit tomu, že mi jeho tvorba i její prezentace právě tuhle scénu asociuje.

Prezentace je důležitý moment. Pokud snad jako básníci a básnířky mnohdy slam poetry podezříváme z předvádivosti bez obsahu, čerpá poezie Tima Postovita ze slam poetry i to, co je na ní skutečně zajímavé a jiskřivé: energii, sympatické sebevědomí, ale taky jemný humor, který rozhodně nemusí (a neměl by být) synonymem blbých vtipů.

Tim Postovit se narodil roku 1996 v Kyjevě. Básník, slamer, překladatel z ruštiny, učitel češtiny. Roku 2019 vydal debutovou sbírku Magistrála. V současné době připravuje k vydání novou knihu s názvem Motýlí pavilon a právě z ní nám dnes bude číst.