Back to All Events

Stará dobrá mladá krev: Veronika Dianišková, Dominika Moravčíková

  • Éditions Fra Šafaříkova 15 Praha, Hlavní město Praha, 120 00 Česká republika (map)

Dnešní Stará dobrá mladá krev bude trochu specifická. Od začátku jsem chtěl, aby tento pořad byl československý – jsem přesvědčený o tom, že současná slovenská poezie je velmi zajímavá a zaslouží si u nás víc pozornosti. Pandemie ale trochu zamíchala kartami. Za prvé se tady – už vlastně tradičně trochu smutně – setkáváme bez vás, diváků a divaček, za druhé se dřív úplně běžné cestování mezi Českem a Slovenskem stalo něčím skoro nepředstavitelným. Slovenské večery jsem tedy odkládal, dokud se situace nezlepší. Situace je ale taková, že už nemá smysl čekat. Budu se tedy spojovat na dálku nejen s vámi, ale i dnešními hostkami, kterými jsou slovenské básnířky Veronika Dianišková a Dominika Moravčíková.

Jan Škrob

Veronika Dianišková (1986) je slovenská básnířka, autorka literatury pro děti a mládež, rozhlasová redaktorka. První básnickou sbírku Labyrint okolo rúk vydala v roce 2006. V roce 2014 následovala kniha Zlaté pávy sa rozpadnú na sneh, v roce 2017 pak její zatím poslední básnická kniha Správy z nedomovov.

Dominika Moravčíková (1992) je slovenská básnířka a prozaička. V roce 2019 se stala vítězkou československé soutěže Básne SK/CZ a zároveň i soutěže Poviedka. Její status vycházející hvězdy slovenské literatury potvrdila mimořádnou debutovou sbírkou Deti Hamelnu z roku 2020.

Hlavním partnerem je Fond na podporu umenia.