Back to All Events

Miroslav Olšovský: Čtení jako koncept 3

  • Café Fra 15 Šafaříkova Praha, Hlavní město Praha, 120 00 Czech Republic (map)

Miroslav Olšovský: Čtení jako koncept 3 – Jiří Weil: Žalozpěv za 77 297 obětí

Čtou: Tomáš Hudec, Vít Janota, Miroslav Olšovský, Petr Pazdera Payne, Antonín Petruželka, Josef Straka, Robert Wudy a Martin Zet.
 
Veřejná čtení poezie mívají jedno společné – při poslechu básní jsme zahlceni jejich množstvím, zatímco konkrétní báseň, kterou jsme právě zaslechli, si nemáme šanci znovu připomenout, neboť jsme již zaměstnáni básní následující. Nemůžeme se k ní navrátit jako při soukromém čtení. Přitom je takový návrat důležitý především v moderní poezii, neboť ta je na variaci a obměně jednoho a téhož motivu, vytvářející rytmické opakování, založena.

Několik lidí v náhodném pořadí přečte různé úryvky z Weilova textu Žalozpěv za 77 297 obětí. Touto „hermeneutickou četbou“ rozbijeme text, abychom jej nakonec několikanásobným čtením znovu stvořili.

Poezie není rutina, ale každodenní zápas o to, aby básník znovu vytvořil sebe sama a stal se svobodným. Projevit svou svobodu není nic samozřejmého, je to každodenní úsilí nalézt vlastní odlišnost. Svobodu je třeba naplnit tak, že ji projevíme, jinak ztrácí smysl.

 
 
2017 10 17 Olšovský koncept 3