Back to All Events

Tomáš Míka: Textové zprávy z loňského prosince

  • Café Fra 15 Šafaříkova Vinohrady, Hlavní město Praha, 120 00 Czech Republic (map)

Veřejné čtení básníka, textaře, performera a překladatele z angličtiny.

V domě, kde se narodil náš jediný laureát Nobelovy ceny za literaturu je bar Boulder v síti s horolezeckou stěnou.

Úvod Petra Borkovce:

Střídání, míchání, změna

Dohodli jsme s Tomášem, že „bude číst dost odlišné texty“, že výběr možná přizpůsobí tomu, jaké publikum se sejde, že nezůstane u jedné knihy. Což je nejspíš dobře, protože „střídání“, „míchání“, „změna“ – to všechno je pro jeho psaní příznačné. A to jak v rámci sbírek, tak jednotlivých textů. Sáhodlouhé seznamy úkonů nebo ustálených spojení hned vedle minimálních křehkých vyznání; záměrně odbytý zadýchaný volný verš vedle perfektních daktylů; verše, které počítají s tím, že se budou křičet na lidi, blízko veršů, které je dobře číst očima a několikrát. Drsné ironické výčty vedle velice vážně míněných soupisů. Věty s rýmem (který jsme ještě neslyšeli) a nablízku verše, které se změní v blábol z rádia a otravně ne a ne skončit.
Celou tu pestrost k sobě, myslím, poutá Tomášův hluboký zájem o jazyk, radost z jeho možností a dost delikátní práce s jazykem. Když jsem četl skladbu „Buď zdráv!“ – ten soupis zdravotních rad a receptů a výživových pranostik, připomnělo mi to nejspíš chór z nějakého antického dramatu, chór starců, kteří si chvíli dali pohov od Klytaiméstry a všech jejích krvavých potíží – a začali se uvolněně a vtipně bavit o tom, co je doopravdy trápí: a přitom v tom partu zůstává všechno, co antický chór dovede: silné obrazy, které se vracejí v různých souvislostech, jazykové hříčky, refrény, prudká řeč, která náhle přibrzdí, časté odkazy na staré příběhy a staré (v tomto případě literární) bohy – a samozřejmě neustálé odkazování k nejvyššímu, k Diovi – v Tomášově případě k Hospodyni s velkým „H“.
Tak, Tomáši, doufám, že báseň „Buď zdráv!“ nevynecháš. Vhodné publikum, kterému hodláš svůj výběr přizpůsobit, se totiž – a myslím tím sebe – sešlo. Verše jako „nehleď s opovržením na její zubní protézu / Ona si tvé zbytnělé prostaty také nevšímá“ mě totiž – chór nechór – zajímají čím dál víc. Dobrý večer!
 

2017 09 19 Tomáš Míka, Textové zprávy

Earlier Event: 12 September
Petr Borkovec, Lido di Dante
Later Event: 21 September
S Petrou Virtanen (Finsko)