Back to All Events

Dagmara Kraus & Veronika Bendová & Heinz Helle & Luboš Svoboda

  • Café Fra Šafaříkova 15 Praha 2 Česko (map)

Malá česko-německá literární konfrontace

Moderují Jitka Nešporová a Petr Borkovec

Překlad textů Kateřina Klabanová a Viktorie Hanišová

Česky a německy, tlumočeno

Ve spolupráci s Literarisches Colloquium Berlin a Psím vínem

 

Heinz Helle se narodil v roce 1978 v Mnichově. Pracoval v Baumarktu, na psychiatrii a v reklamním prostředí. Vystudoval filozofii v Mnichově a New Yorku a tvůrčí psaní ve Švýcarsku. Žije s manželkou a dvěma dcerami v Curychu. V roce 2018 vyšel v nakladatelství Suhrkamp jeho třetí román Překonání gravitace (Überwindung der Schwerkraft).

Dagmara Kraus, lyrička a překladatelka z angličtiny a polštiny, se narodila v roce 1981 ve Vratislavi a studovala komparatistiku, dějiny umění a tvůrčí psaní v Lipsku, Berlíně a Paříži. V roce 2012 vyšla její první básnická sbírka kummerang (žalerang) a také její překlad výboru z básní Mirona Białoszewského pod názvem My mořské hvězdy. Následovaly svazky původní poezie kleine grammaturgie (malá gramaturgie, 2013), das vogelmot schlich mit gecknickter schnute (ptakodvah se odplížil s rozbitou papulou, 2016), wehbuch (bolestná knížka, 2016) a Appropriation Aby Ohrkranf’s HUNCH POEM (Přivlastnění Básní předoběda od Aby Ohrkranfové, 2018) a knížka pro děti alle nase dierderdase (všechny nosy tentatosy, 2017). Základem její poezie jsou jazykové experimenty a prolínání jazyků. Dagmara Kraus za svou tvorbu získala Erlangenskou literární cenu za poezii v překladu 2017, Kasselskou humoristickou literární cenu 2018 a Basilejskou cenu za lyriku 2018.

Veronika Bendová (1974) vystudovala scenáristiku a dramaturgii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění. Knižně debutovala v roce 2012 novelou Nonstop Eufrat. Její debut zaznamenal příznivý ohlas jak u kritiky, tak u čtenářů; byl také přeložen do španělštiny a vydán v nakladatelství Xorki. „Na českém knižním trhu dosud nevídaná kniha, po jejímž přečtení se chce mlčet a zároveň sdělit nesdělitelné někomu druhému,“ psalo se například v jedné z četných recenzí. V letošním roce vydala román Vytěženej kraj. Veronika Bendová žije v Praze, vychovává čtyři děti; v současnosti chystá sbírku povídek.

Luboš Svoboda (1986), básník, prozaik, performer, hudebník. Vydal knihu básní s názvem Vypadáme, že máváme. Nyní připravuje novou sbírku s názvem Rád čichám ke zvířatům, která si vycpala ty.

 
2019 02 12 Kraus Bendová Helle Svoboda
 
Earlier Event: 28 November
Dvouhlavej kluk