Back to All Events

Libor Staněk II. uvádí Terezu Bínovou 


  • Éditions Fra Šafaříkova 15 Praha, Hlavní město Praha, 120 00 Česká republika (map)

Tereza Bínová je jednou z mála našich současných básnířek, která ve svém díle vykazuje svébytné rysy konceptuálního psaní. Ve svém debutu Souborná zkouška (2014) si její poetický jazyk přivlastnil slovník oborových skript, aby v té další pojmenované Pan Bína (2016) apropriovala orální řeč rodinné historie. I její následující sbírka Mezera je prázdné místo (2017) promlouvala silným básnickým hlasem, který jakoby po vzoru slavného výroku Gertrudy Steinové „růže je růže je růže je růže“ přistoupil na fakt, že každé pronikání ke slovním znakům se děje za přispění narůstající reprezentace, která ve svém nekončícím řetězení hloubí označující past. Ve všech svých knihách přitom Bínová spoléhá na extrémní minimalistickou strohost, v níž se autorce daří ohmatávat elementární hodnotu, povahu i původ básnické výpovědi.

Bínová v rámci večera Fra přečte z právě vydané sbírky Červený Obr tematizující ponor do toku času jednoho lidského života, který není zakoušen lineárně, ale cyklicky. Tichá vzpoura proti nekonečně spravedlivému koloběhu se bude odehrávat na pozadí velkolepých scén: Hvězdy budou požírat planety, zatímco my budeme počítat svá nadechnutí. /lsii

Tereza Bínová (1990) vystudovala sociální antropologii, psychologii a výtvarnou výchovu. Vydala dosud tři básnické sbírky, Souborná zkouška (Dobrý důvod, 2014), Pan Bína (Dobrý důvod, 2016) a Mezera je prázdné místo (Weles, 2017). Zanedlouho ji vyjde čtvrtá sbírka Červený obr v adolescentu. Pracuje jako psycholožka.

Libor Staněk (1990) vystudoval doktorandský obor Dějiny novější české literatury na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity. Odborně se zabývá současnou českou poezií. Na toto téma přispívá svými esejemi a recenzemi např. do časopisů A2, Full Moon, Host, Echo24, Respekt nebo na portálu iLiteratura.cz. Kurátoruje básnická čtení v rámci festivalů Šrámkova Sobotka a Luhovaný Vincent. V roce 2020 vydal svůj básnický debut Drolení v nakladatelství Dobrý důvod. V roce 2023 mu vyjde další sbírka Světelné básně. Je rovněž duší krautrockové kapely Sýček. Společně se svojí sestrou Barborou Koritenskou stál u zrodu iniciativy Živá vila, která se už několik let snaží zachránit funkcionalistickou památku Kralovu vilu v Prachaticích.